Over de schrijver

Ringenslangen bekijken in vennen, visjes vangen in beken….Altijd was ik met natuur bezig! Nieuwsgierig naar alles wat beweegt. Dus al helemaal naar spannende adders en hagedissen op de hei. En… ik heb ze allemaal weer losgelaten. Als tiener was ik fanatiek vogelaar: nestkastcontroles en vogels vangen voor het ringonderzoek. Mijn ouders vonden het allemaal prima, maar er zijn wel veel ernstige gesprekken geweest onder het motto ‘Gert Jan, met vogeltjes kijken kun je geen geld verdienen. Het wordt tijd dat je wat serieuzer wordt’.

Ondanks deze goedbedoelde woorden heb ik er toch mijn werk in gevonden: eerst als hoofd van het Centrum voor natuur- en milieueducatie en later als ecoloog bij de gemeente Apeldoorn. Altijd wilde ik bij mensen (en vooral ook kinderen) interesse voor de natuur laten ontstaan. Mijn doel? Verwondering en bewondering voor de natuur op te wekken. En van daaruit waardering.

Wekelijkse natuurcolumn in De Stentor

Daarin paste een wekelijkse natuurcolumn in de Stentor natuurlijk uitstekend. Het bood een prima platform om over alles wat ik buiten tegenkwam een verhaal te schrijven en zo mijn enthousiasme te delen. Door de jaren heen ontstond er een hele schare vaste lezers van mijn column ‘Buitengewoon’. De ‘fanclub’ zoals ik ze aanduidde, leverde veel leuke brieven, mailtjes en contacten op.

Helaas werd de samenwerking met de Stentor in oktober 2016 beëindigd. Vernieuwing: De rubriek paste niet meer in de nieuwe opzet van de krant.

Vaak werd mij de vraag gesteld of de columns niet eens gebundeld konden worden. Een goed idee, maar hoe doe je dat?

Op initiatief van een Rotary-club in Apeldoorn komt het er nu toch van. ‘Buitengewoon’ komt als boek op de markt!