Het boek

Veluwe Buitengewoon

Dit is niet zomaar een boek over de natuur. Zo’n boek met hoofdstukken en een titel die de lading dekt. Nee, het is echt een Buitengewoon boek: het zijn 80 losse verhalen over natuur en cultuurhistorie op de Veluwe, zoals die verschenen in de Stentor vanaf 1982 tot 2015.

De auteur, Gert Jan Blankena, was van 1971 tot 1987 hoofd van het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) en daarna tot aan zijn pensioen ecoloog bij de Gemeente Apeldoorn.  Door zijn werk kwam hij, soms met gevaar voor eigen leven, in alle uithoeken van de gemeente en daarbuiten. Want ecologie houdt niet op bij de gemeentegrens.

Columns Buitengewoon

Drieëndertig jaar lang schreef hij een wekelijkse natuurcolumn onder diezelfde titel: ‘Buitengewoon’. Daarin schrijft hij over zijn bijzondere ontmoetingen en ontdekkingen op de Veluwe. Over natuur én cultuurhistorie. De Veluwe is immers sterk beïnvloed door de mens. Niet alleen nu maar ook al heel lang geleden. Dat liet zijn sporen na in het landschap en in de bodem.

Dit boek bevat zijn mooiste verhalen en ze zijn voorzien van foto’s die Gert Jan meestal zelf maakte. Lees hoe hij wegzakte in een moeras, uitgleed in een te snel stromende beek of bedreigd werd door een kwaaie hond.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk de dummy met 5 zijn verhalen. Het worden er 80. Of bestel hem hier.

De opbrengst van de  verkoop van het boek gaat naar het Prehistorisch Kamp Apeldoorn, ook wel bekend als het HAPS-kamp.